Herinrichtings project 


‘De gezondste straat van Nederland’

De beleving van de Tramsingel staat in dit ontwerp voorop. “Eerst liep ik via smalle olifanten paadjes langs het water, nu is er een door groen omgeven wandelroute op het water. En dat midden in de stad.” Evert (56), woont in 2072 aan de Tramsingel.

Als je in Breda fietst ontkom je niet aan de Tramsingel. De halfronde straat aan de rand van het centrum staat bekend om de typische singel bebouwing en de geluiden van het drukke verkeer. Aangezien steden voller worden en groen steeds meer verdwijnt, vraag ik me af ‘hoe ziet de Tramsingel eruit over 50 jaar’? Bij grofweg 140 huishoudens blijft de deur nu vaak dicht en de ramen gesloten om de drukte buitenshuis te houden. En dat terwijl de binnenlucht tot wel 5 keer ongezonder is dan de buitenlucht.


Met ‘de gezondste straat van Nederland’, deel ik mijn visie met de bewoners van deze grijze straat. Frisse lucht naar binnen, zelf meer naar buiten en samen voor een groener straatbeeld. Het is belangrijk dat we werken aan vergroening van de plekken die we al kennen. Want een groenere leefomgeving, maakt een gezondere leefomgeving.

Zo wordt deze straat autoluw met uitzondering voor bestemmingsverkeer. Er is een geasfalteerde weg waar alleen niet-gemotoriseerd verkeer gebruik van mag maken. Zo ontstaat er meer plek voor groen en een voortuin voor de bewoners. Deze voortuinen zullen gedeeld zijn waardoor alle woonlagen hier gebruik van kunnen maken. Om de omgeving aantrekkelijker te maken en zo de bewoners naar buiten te trekken heb ik een wandelroute op het water ontworpen. Dit vlonderpad bevat ook nog twee grotere vlonders, waarop gezeten kan worden. Om op dit vlonderpad te komen kun je gebruik maken van de schuine helling of de uitkijktoren. Deze staan aan beide uiteindes van het vlonderpad. Via een toren kun je naar beneden, het vlonderpad op of de trap omhoog om zo een blik te werpen over dit mooie stukje van de singel. Ook via de nieuwe voetgangers- en fietsbrug, welke zich bevindt op de helft van dit deel van de singel, kun je op dit pad komen. Met deze brug wordt de doorgaande route naar het centrum verbeterd. Om de woningen zelf te verbeteren worden de gevels geïsoleerd en bekleed met planten. Zo ontstaat er weer een connectie tussen binnen en buiten.
Al deze elementen binnen mijn ontwerp maken dat deze omgeving een gezonder leefklimaat wordt voor de bewoners. Geen uitlaatgassen meer, een aanleiding om meer naar buiten te gaan en sociale cohesie. Zo komen we bij mijn visie ‘de gezondste straat van Nederland’. Zou toch mooi zijn als we dat waar kunnen maken.Mijn project was te zien tijdens de afstudeer expositie van 30 juni t/m 3 juli 2022 aan het St. Joost School of Arts & Design in Breda.


© 2021 Evelien Zijlema, All Rights Reserved